dinsdag 5 juli 2016

Even rust, maar niet echt

Het eerste hooi is binnen en de exposities en opentuinen activiteiten zijn achter de rug.
Het was leuk om tijdens het opentuinen weekend van Groei&Bloei mijn 'oude quilts' in de tuin op te hangen en zo het groei proces van beginnende quilter tot nu te zien. Hoewel, het grootste deel van mijn nieuwere werk was niet thuis, wat dat betreft was er dus minder te zien.Met plezier en tevredenheid kijken wij terug op alle activiteiten en hoewel het nu een beetje als vakantie voelt zit ik niet stil. Het is super groeizaam weer, ook voor het onkruid en ik heb drie uitdagende textiele opdrachten. 

De 1e expositie na de zomer is van kunstkring BArt. 
Het werk wordt geĆ«xposeerd in het kerkje van het dorpje Haarlo en tevens is dit ook het onderwerp van de expositie. 
Tijdens het brainstormen over het onderwerp kwam ik op het volgende:
- de bijbel en het liedboek wat in een kerk wordt gebruikt;
een kerk in een dorp,  familie generaties zijn met de kerk verbonden (dopen, trouwen, rouwen);
Ik ga dus een boek van textiel maken over het kerkje in mijn geboorte dorp en hiermee mijn familiegeschiedenis verbinden. Ik ga hiervoor de stamboom en familie foto's gebruiken.
- Ik ga de foto's op spijkerbroekstof drukken, omdat ik uit een boeren familie kom en ik spijkerbroeken associeer met werken;
- de Boro techniek ga ik toepassen. Boro staat voor textiel dat er rafelig en versleten uitziet omdat het veelvuldig is opgelapt  en gerepareerd. 


De stamboom en de familie foto's gebruiken is een leuk idee, de foto's en de handgeschreven stamboom goed op stof te krijgen was lastig. Met transfer paper heeft het een te groot plastic effect.


Dus na even googelen en veel proeflapjes verder had ik nog steeds geen goed resultaat. Tenslotte kreeg ik in Groningen van Willie Groenewold een tip over laserprinters die mij verder heeft geholpen in het proefjes proces.

De truc is:
- foto in scannen en spiegelen;
- hiervan een print maken;
- en met deze print naar het kopieerapparaat van de bibliotheek
  (bij een inktjet printer lost de inkt niet op, je hebt een laserprinter nodig of dus een kopieerapparaat);
- de kopie met de goede kant op de stof en dan met een transfer marker over de kopie wrijven

Maar let op, mijn lief rook een thinner geur en inderdaad met thinner gaat het net zo goed. 


Ik fiets nu regelmatig even naar de bibliotheek en krijg de meest mooie resultaten, bijvoorbeeld een foto en daar weer overheen tekst.Vervolgens is er ook alweer de volgende opdracht voor BArt. Dit is iets maken waar een onderdeel van een fiets in is verwerkt. Ik wil iets maken met fietsbanden en textiel. 


Textielkunst Nu heeft de leden naar huis gestuurd met een leuke zomer opdracht. Deze vorm moet uitgewerkt worden met het thema 'eigen streek' 


Ook wil ik de beschrijving van mijn eindopdracht voor QS13 nog even perfectioneren, omdat dit boekje in Breda bij het eindwerkstuk wordt gepresenteerd. 

Voldoende werk dus deze zomer. 

7 opmerkingen:

 1. Leuk om je denkwijze te volgen. Heb ik het goed begrepen dat je de afbeelding eigenlijk scrubt op je stof?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt een leuke, actieve tijd voor de boeg. Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een drukke tijd voor je, maar wel erg leuk!
  De techniek met de prints en tinner kende ik al van vroeger , ook nu weer heel goed toepasbaar! Ook goed gaat het overbrengen van foto's met gelmedium . Je moet dan nog wel het papier eraf weken en scrubben. Gaat ook erg mooi op organza .in elk geval succes met alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk Jo. Ik ben ook bezig met het overzetten van een afbeelding op stof. Het is best interessant om alle mogelijkheden te onderzoeken..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een drukke en creatieve zomer ga je tegemoet. Ben gefascineerd door je afdrukken op spijkerbroeken, lijkt me een leuke techniek. Veel plezier met al je activiteiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lekker bezig Jo. Fijn dat je je techniek van de foto op stof gedeeld heb. Ik doe mijn lapjes altijd 'gewoon' door de printer, maar spijkerbroeken stof lijkt mij daarvoor te dik

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi resultaten , toch leuk om te zoeken tot je tevreden bent

  BeantwoordenVerwijderen