woensdag 15 juni 2016

Een ervaring rijker tijdens het Quilt festival Noord Groningen

en ik zal vertellen waarom.

Maar eerst mijn  quilt 'Gevangen tussen grenzen', eindelijk mag ik de foto laten zien.  


De inspiratie is het het boek 'Gevangen tussen grenzen' van Annemarie Busser.
Aan de onderkant geeft het vel gekleurde organza de vluchtelingen weer van ver met ooit een veilig thuis. De vlakken tussen het organza geeft weer hoe zij vanuit veel landen op weg gaan vol met idealen en hoop op een betere toekomst. De  minder uitbundige kleur van de organza en de textuur van de quilt geeft de problemen weer die zij tijdens hun reis ondervinden. Uiteindelijk wordt de kleur naar boven toe steeds donkerder, dit geeft weer dat velen het doel niet bereiken, of verre van gastvrij worden ontvangen. De glinstering geeft de hoop weer, hoop op een beter leven en die hoop doet leven.

Maar aan het einde van deze pagina meer over de wedstrijd.

Blij ben ik om al de mooie dingen die ik heb gezien. De prachtige quilts, het mooie Groningse landschap, de lieve mensen die ik heb ontmoet, de vriendelijke vrijwilligers en ga zo maar door.
Natuurlijk ben ik ook blij voor de prijswinnaars en in het bijzonder Hannie, die ik via het blog ken en Marjoleine die ik via QS13 ken.


Voor mij waren de toppers:

Het  kerkje in Breede met het werk van Willie Groenewolt
Het was de eerste locatie die wij bezochten en ik stond gelijk weer met beide benen op de grond. Wat heb ik  nog een lange weg te gaan om echt goed te worden. Zo leuk dat ik tips van haar kreeg voor het overbrengen van foto's en teksten op stof. Ik ben hierin zeer geïnteresseerd omdat ik dit wil toepassen op mijn project voor BArt en mijn proefjes tot nu toe zijn geen succes.


De Juliana kerk in Rottum     
Ik was onder de indruk door het technische perfecte werk van Anco Brouwers


Het kerkje in Zandeweer met werk van Mirjam Pet-Jacobs
Van Mirjam heb ik vaker werk gezien, maar in dit prachtige kerk tentoongesteld maakte zoveel indruk op mij en het werk ontroerd mij.
Ik heb dit kerkje drie keer bezocht en vond het werk steeds mooier.


Ook het 'Textielwerk bij Vrijdag' in de Doopsgezinde Kerk in Uithuizen vond ik mooi.
Natuurlijk was er veel meer mooi werk, zowel Art, modern en traditioneel
In  de Jacobi kerk in Uithuizen waar het beddengoed van Jantje Kupers geëxposeerd werk, liep ik rond met een brede glimlach.


En dan de gezelligheid met de meisjes waarmee ik de auto deelden. De gezelligheid met AQGO, het was jammer dat wij niet compleet waren, wij misten de leden die er niet bij konden zijn.


Het was leuk om allemaal bekende quilters te ontmoeten, ook was het leuk dat zomaar onbekende quilters mij vroegen ben jij Jo. Dit zijn de volgers van het blog van het Quiltersgilde waar ik voor schrijf en de volgens van mijn eigen blog Quilt en Jo. Heel leuk dat Carry mij vertelde dat zij door mijn blog verhalen over QS enthousiast is geworden, zich heeft opgegeven voor QS14 en is toegelaten. Super en succes Carry.

Zondag was ik met mijn lief in Groningen en samen bezochten wij een aantal mooie locaties. Geweldig de spontane ontmoeting met mijn zus en zwager.  Met ons viertjes zijn wij verder gegaan en wij  hebben de dag afgesloten met een etentje in In de Molen, een aanrader en wil je er een wijnarrangement bij, er zijn ook nog twee kamers om te overnachten. Het was nog wel even stressen, mijn tas was zoek. Na diep nadenken kwam ik tot de conclusie dat ik die ik in het dorpshuis van Kantens had laten staan. Na wat heen en weer gebel en een hele lieve beheerster van het dorpshuis is alles weer goed gekomen en waren wij na middernacht inclusief tas en de quilts van Anne, Liesbeth, Margriet, Aart en die van mij zelf weer veilig en wel thuis.

Twee jaar terug ben ik geschrokken van de enorme aardbevingsschade. Blij ben ik dat er nu zoveel is gerestaureerd. Treurig vind ik het dat er met het mes op de tafel wordt onderhandeld met de NAM, over of het aardbevingsschade is of achterstallig onderhoud.En dan als laatste mijn ervaring rijker.
Mijn quilt 'Gevangen tussen grenzen' voldeed niet aan de maten.
Ik twijfelde over het formaat, maar ik had zo met deze quilt geworsteld en vond het resultaat uiteindelijk zo mooi dat ik toch heb ingestuurd. Ik had een beetje hoop dat het goed zou komen, tenslotte voldoet de quilt op het langste en breedste gedeelte aan de maten en met een beetje geluk was dit goed, maar achteraf gezien was de afwijking meer dan 10%.
Super blij was ik dat de quilt mocht hangen, maar toen ik het dorpshuis binnen kwam en al die quilts zag van quilters die zich wel aan de maat hadden gehouden wist ik voldoende.

Blij ben ik met feedback in een persoonlijk gesprekken met Marjon Hoftijzer, Hilde van Schaardenburg (telefonisch), Miriam Pet Jacobs en Rita Berghuis.  Blij ben ik dat de jury ondanks de diskwalificatie het jury rapport heeft ingevuld. 
Nu na heel veel meters heggen knippen ben ik mijn frustratie kwijt, ben ik ontzettend blij met het top juryrapport, de feedback en weet ik dat ik met mijn werk op de goede weg ben.
Het zure is dat ik zondagavond de brainwave kreeg hoe ik het had kunnen oplossen, maar dat is een beetje te laat natuurlijk.
Kortom het is een enorm leerproces en voor de echte kunstenaar is het natuurlijk de uitdaging om en een kunstwerk te maken en zich te houden aan de gestelde maten, toch?
12 opmerkingen:

 1. Had geen idee dat jouw werk niet aan de maten voldeed. Ik vond het erg bijzonder en nu met je uitgebreide verhaal erbij is het nog duidelijker. Wat fijn dat je tenmiste van de jury te horen kreeg dat je op de goede weg bent. Daar twijfelde je, hoop ik, toch niet aan ? Je bent zo goed bezig Jo. Jouw festival voorkeuren waren ook mijn voorkeuren. Ook ik was erg onder de indruk van het werk van Mirjam, Anco en Willie. Ja, als je dat ziet is er nog een lange weg te gaan. Leuk dat we je steeds weer tegen kwamen. Succes met alles waar je mee bezig bent. Ik blijf je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is voor mij ook altijd zeer moeilijk geweest om me te houden aan de " regeltjes". Ben daarom mijn eigen weg gegaan en maak zelfs geen werk meer dat het woord quilt waardig is.Voel me veel vrijer. Kiezen voor de quiltwereld of textielwereld is niet gemakkelijk en in Belgie zijn ze op de academie niet happig op quilts. Jij zal je weg wel vinden en maken wat jij leuk vind!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Had hem graag in het echt bewonderd, maar ik was 2 dagen in Warffum in Roakeldais. Ook erg leuk en gezellig hoor, maar van de tentoonstelling heb ik niks mee gekregen daarom is het zo leuk dat iedereen allemaal foto's heeft gemaakt! Fijne dag Jo!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De beperking door de maat is één van mijn redenen waarom ik zelden/nooit met een wedstrijd mee doe. Je maakt je werk zo als jij vind dat je verhaal het best uitkomt, dus ook in de maat die daar uit voorvloeid.
  ik vind hem prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk die brainwave:-)) En fijn ook die heggen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Go Girl Go!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We zijn het er allemaal over eens dat je quilt een prachtig uniek werk is! Complimenten krijgen van Marjon, Hilde, Mirjam en Rita is een bijzondere ervaring! Blijf daar ook nog maar even lekker van nagenieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook ik vind je werk heel bijzonder en speciaal! Wie weet mag er over 2 jaar wel zulk speciaal werk worden getoond. Jou keuzes van de exposities waren ook mijn favorieten! En die brainwave komt zeker van pas bij het volgend project?
  Gezellig om je nog even te ontmoeten .
  En dank voor je felicitatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben het met bovenstaande dames eens. Je hebt een prachtig werk gemaakt. Ik had geen idee van de regels. Je werk op lichte achtergrond nu, samen met je uitleg, doet hem nog meer spreken voor me.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk en mooi verhaal, altijd jammer dat er soms regels zijn maar ja dat geeft ook wel weer een uitdaging en ook een mooi geheel om ernaar te kijken. Wel erg leuk dat het jury rapport Top was en terecht vind ik. Ga zo door Jo je maakt prachtig werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jo, het is zeer verdiend dat je kunstwerk werd opgenomen in de expositie. Goed van je dat je het lef had om het in te sturen!
  Bedankt voor het mooie Groningen-verslag.
  Groeten,
  Carry

  BeantwoordenVerwijderen
 12. prachtig hoe je in vorm en kleur uitdrukking hebt kunnen geven aan het onderwerp

  BeantwoordenVerwijderen